12 thoughts on “communicatie naar patiënten na overlijden mede cliënt.

 1. Hallo Marja,
  Wij hebben inderdaad een herdenkingstafel waar de rouwkaart op staat en een speciaal ontworpen boekje waar mede-patiënten iets in kunnen schrijven. Dit wordt dan na de uitvaart naar de familie opgestuurd.
  Dit wordt door de mensen zeker gewaardeerd. Tegelijk is het ook confronterend, maar wel onderdeel van het leven.
  Wanneer een patiënt is overleden wordt dit door de verpleging aan de patiënten op zaal (die in dezelfde unit dialyseren) verteld. Soms komt een patiënt zelf ook nog afscheid nemen dus mensen weten vaak ook wel dat overlijden niet lang zal duren.
  Mocht je nog iets willen weten (wij organiseren ook een herdenking ieder jaar) hoor ik het wel.

  Groetjes
  Julia Arkenbout

  • Ha Julia,
   Dank voor je waardevolle reactie.

   Gr Marja

 2. Dag Marja,
  Hoe hiermee om te gaan, is ook in ons centrum regelmatig onderwerp van gesprek. Wij maken een patiënten nieuwsbrief, die ongeveer 1 x per 6 a 8 weken verschijnt. In die nieuwsbrief wordt o.a. melding gemaakt van overleden (en getransplanteerde) patiënten. Over deze berichtgeving wordt wisselend gedacht. Een deel van de dialyse groep ervaart overlijdensberichten van medepatiënten als confronterend. Patiënten die met de overledene op één unit hebben gelegen, worden altijd mondeling geïnformeerd over het overlijden. Ook in het Antonius Ziekenhuis organiseren wij jaarlijks een herdenkingsbijeenkomst voor overleden patiënten, maar die bijeenkomst is bestemd voor nabestaanden.

  groeten, Yvonne de Groot

  • Ha Yvonne,

   Dank voor je reactie.

   Het blijft zoeken naar een manier waarin de meeste mensen zich kunnen vinden.

   Gr Marja

   \

 3. Inderdaad is dat een onderwerp wat ik ook wel eens op de afdeling besproken heb. Bij ons wordt het verteld, omdat mensen op de hd inderdaad een band opbouwen of in ieder geval aan elkaar gewend raken.
  Het medisch beroepsgeheim blijft echter ook na de dood van kracht. Als centra het helemaal goed zouden willen doen, dan zou je aan de patiënt moeten vragen of hij voor het informeren over transplantatie of overlijden aan de andere patiënten van de afdeling toestemming geeft.

  gr. Hannie Eijk

 4. Ha Hannie,

  Dank je wel voor je reactie.
  Wij stoeien idd ook met de AGV.
  Gr Marja

 5. Ook zonder de AVG kon je vanuit de WGBO en het privacy beginsel in de zorg al geen info delen. We deden dat soms wel voor mede- patiënten die elkaar heel goed kenden maar waren daarin erg terughoudend. Voor ons is de patiëntenvereniging een goede spreekbuis want die hebben een nieuwsbrief waarin men van de leden nieuws deelt. Daarvan is denk ik zo’n 80% lid dus daarmee is dit al voor een groot deel gecovered. Dat is dan vaak wel weer “oud nieuws” en daarmee geen echte oplossing voor dit probleem. Vragen aan de patiënt wat die wil is ook weer zo’n lastige confronterende vraag die wel pragmatisch is maar eigenlijk ons probleem weer terug legt. Wanneer vraag je dat en hoe vaak moet dat herhaald worden?
  Blijft lastige materie want enerzijds wil ( = mijn inschatting!) een groot deel van de mensen het wel weten maar anderzijds is een behoorlijk deel ervaart het toch als (te) indringend nieuws. Dus uiteindelijk blijft het m.i. een Catch 22; waarin je nooit iedereen tevreden zult stellen.

 6. Hallo,

  Wij hebben dit “probleem” ondervangen door bij de start v d dialyse een formulier met een paar vragen over toestemming geven van info na overlijden aan andere pt en aan de pat vereniging opgenomen. En dit werkt!
  Dan is t i.g duidelijk wat de pt zelf wil.

 7. Daarbij is er elk jaar een Herdenkingsbijeenkomst in t najaar waar pt over worden ingelicht en uitgenodigd middels de nieuwsbrief.

 8. Hallo,

  Net zoals Yvonne hierboven schrijft werd er bij ons ook melding gemaakt van overleden (en getransplanteerde) patiënten in onze patiënten-nieuwsbrief (die 5 keer per jaar verschijnt). Dit is dan wel oud nieuws en daarbij hebben wij dit sinds de AVG afgeschaft. Sowieso wordt het overlijden (en ook transplantatie) altijd door de verpleging aan de patiënten (die in dezelfde unit dialyseren) op zaal verteld.

  Wij hebben geen herdenkingstafeltje; ik vind dit wel een heel mooi gebaar.
  Herdenkingsbijeenkomsten organiseren wij niet (te weinig interesse is onze ervaring).

  Groetjes,

  Ciska van den Berge
  Dialysecentrum Beverwijk

 9. hoi allen,
  Binnen het CWZ is er een inventarisatie geweest naar de behoeften van herdenkingsbijeenkomsten, deze behoefte was nagenoeg nihil.
  Vanuit de discipline geestelijke zorg zal verder nagedacht gaan worden hoe afscheid nemen en herdenken verder vorm te geven met inachtneming van de AVG. Mocht ik daar in de loop van het jaar meer duidelijkheid over krijgen probeer ik deze topic in mijn gedachten te houden.
  Groetjes Renske
  CWZ Nijmegen

 10. Iedereen erg bedankt voor het meedenken en het geven van alle reacties.

  In de AVG is bepaald dat de privacy wetgeving niet van toepassing is op de persoonsgegevens van overleden personen. Dit neemt niet weg dat zorgvuldig omgegaan moet worden met de persoonsgegevens van een overleden persoon.
  Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de privacy van de nabestaanden.

  Bovenstaande informatie gaf onze projectmedewerker ICT. Misschien kan iemand hier nog iets mee?

Reacties zijn gesloten.