Machtiging aanvraag vervoer voor een transplantatieoproep

U dient ingelogd te zijn om deze inhoud te kunnen bekijken.

Dit bericht werd geplaatst in Forum door Theodor Vogels . Bookmark de permalink .
Theodor Vogels

Over Theodor Vogels

Sinds 1988 in dit vak bezig en nog steeds met veel plezier! De dynamiek van de nefrologie gaat eigenlijk nooit vervelen dus da's denk ik een voorname reden daarvoor. In mijn loopbaan is de vereniging altijd een zeer belangrijke bron geweest van kennis en het delen van ervaringen van collegae. De laagdrempeligheid en de collegialiteit van vele leden in het hier en nu, maar zeker ook uit het verleden maakt dat de kracht van ons allemaal nog steeds een belangrijke factor is in het veld van de nefrologie anno nu. Daarnaast bij de EDTNA/ERCA als vertaler van de nieuwsbrief. Ook bij de Nierstichting op projectbasis; lid van onze Amerikaanse evenknie: NKF / CNSW; en als Advisory Board Member van KDIGO.

5 thoughts on “Machtiging aanvraag vervoer voor een transplantatieoproep

 1. Dag Theodôr (en anderen),

  Als de transplantatie heeft plaatsgevonden zal het MMW in het UMC helpen bij het aanvragen van de machtiging (na transplantatie dus). Dit wordt in alle UMC’s besproken na transplantatie. Echter kan het zijn dat de zorgverzekering dit niet goedkeurt (omdat iemand bijvoorbeeld niet onder de hardheidsclausule valt).

  Het is dus erg belangrijk dat al voor transplantatie in het eigen centrum door de mmw-er samen met de patiënt gekeken wordt naar de mogelijkheden voor vervoer. Het gaat dan om drie momenten:
  * De heenrit bij plotselinge oproep als het gaat om PM transplantatie
  * De ontslagrit
  * De polibezoeken
  Patiënten dienen te weten dat ze ook midden in de nacht opgeroepen kunnen worden en dan snel in het UMC moeten zijn. Van te voren informeren bij de zorgverzekeraar is handig, vooral omdat er ook gekeken kan worden naar alternatieven als duidelijk is dat de zorgverzekeraar de hierboven genoemde drie verschillende ritten niet vergoedt.

  Wij lopen nu soms ertegenaan dat de zorgverzekeraar na transplantatie geen machtiging afgeeft en er door de patiënt niet nagedacht is over vervoersalternatieven.

  Met vriendelijke groet
  Gerben van den Bosch
  Radboudumc

 2. Hoi Theodôr ,
  Bij ons is dat een aandachtspunt om te bespreken tijdens de afname van de PST. Wij kijken dan samen met de patiënt naar de mogelijke oplossing, voor de momenten die Gerben beschrijft. We beschrijven dat ook in de PST.
  Groetjes Renske

  • Hai Gerben,

   Zeker is de vraag hoe naar een oproep te gaan voor osn een onderdeel van de PST. We leggen uit dat er veelvuldig gereisd moet worden. We gaan/gingen ervan uit dat het UMC beoordeelt hoe de vervoersvraag ligt na de Tx. Immers dat kun je niet vooraf inschatten en is formeel ook een zaak van de behandelend nefroloog/Tx arts bij jullie. Ik denk dat ik namens de collega’s alhier spreek dat we ervan uit gingen dat dit geen probleem was. Dus ik hoor ervan op dat dit zeker in periode vlak na de Tx een zaak is die onzeker is geworden.
   Voor ons is nu een optredend fenomeen dat een verzekeraar geen vervoersmachtiging wil afgeven omdat de ingreep zelf onzeker is qua datum en elk jaar opnieuw aangevraagd moet worden (VGZ- basisverzekering). Misschien goed om dit vanuit jullie perspectief (Tx werkgroep) te bundelen om richting verzekeraars hierin coulanter te kunnen zijn. Voor de dialyse is het namelijk juist verruimd qua indicatie…

  • Dank ook Renske, hier idem maar zoals aangegeven liggen hier meer obstakels dan we vermoeden tot nu toe.

 3. Dag Theodor,

  Wij blijven de aanvraag doen als de tx heeft plaatsgevonden voor de polibezoeken, echter wordt er soms negatief beslist. Het is dus belangrijk om in de regionale centra te bespreken hoe om te gaan bij negatieve beslissing en al te spreken over mogelijke alternatieven. Zoals CWZ doet, worden de drie verschillende momenten geïnventariseerd, vooral omdat veel patiënten vanuit CWZ geen indicatie krijgen. Dit zou standaard bij alle centra moeten gebeuren.

  G.

Reacties zijn gesloten.